fredag 6 mars 2009

Bedövning för barn vid vaccination, blodprov och övriga stick


Usch i dag fick T sin första vaccination, den de får vid tre månader. Det är två sprutor som ges i vardera lår och då man skall sticka i muskeln sticker de ner nålen hela vägen (inte mysigt för de små stackarna. I natt låg jag och tänkte för fullt om man inte kan bedöva dom lite innan på nåt sätt. Så kom jag och tänka på en kräm som finns på apoteket som heter Emla. Så dagen efter gick jag ner till apoteket och pratade med dom och mycket riktigt så är den till för bla att bedöva de små inför nålstick. Nu har de kommit med ett plåster som man lägger på huden minst en timma före nålsticket som funkar bättre då de sitter fast och inte kladdar ut lika lätt. Hur som helst så köpte jag plåsteret och de hann att verka en timma innan, de värsta var att de stack på ett helt annat ställe, så nu visar jag er andra föräldrar vart ni skall sätta plåstret och vart de sticker nålarna. Vänligen se prickarna på låren.Lycka till!


Vaccinationsprogrammet i Sverige
Nyfödd eller efter 6 mån (endast "riskbarn") BCG
3 månader DTP , HIB-POLIO dos 1
5 månader DTP , HIB-POLIO dos 2
6 månader (endast "riskbarn") BCG
12 månader DTP , HIB-POLIO dos 3
18 månader MPR dos 1
5-6 år Polio dos 4
10 år DT dos 4
12 år MPR dos 2

BCG - Tuberkulos
DTP - Difteri, Stelkramp (Tetanus) och Kikhosta (Pertussis)
HIB - Haemophilus influnzae typ b (hjärnhinneinflammation, struplocksinflammation)
MPR - Mässling, Påssjuka och Röda Hund


Biverkningar
Ömhet och svullnad runt sticketDet kan bildas som en liten hård knöl just runt sticket, inget farligt och övergående.
FeberFeber är något man mer eller mindre bör räkna med efter en vaccinspruta. Ladda upp med Alvedon-suppar och ta det lugnt resten av dagen.
KramperUngefär 1 barn på 1750 får kramper, helt ofarliga men självklart skrämmande!
HHE (Hypertonisk hyporesponsiv episod)Detta symptom visar sig genom att barnet blir blekt, slappt och okontaktbart inom någon timme efter kikhostevaccinet. Det kan pågå under några minuter upp till någon timme, men man vet inte riktigt vad orsaken är. HHE var vanligare med den gamla sortens kikhostevaccin. Inga bestående skador.
Allergiska besvärI extremt sällsynta fall reagerar barnet emot vaccinet. Äggallergiker bör samråda med läkare innan MPR (Mässling, Påsjuka, Röda Hund) vaccinet tas, detta gäller även vaccin som tas emot de olika influensor som brukar härja i vårt land under senhösten/vintern. Ett tag spekulerades det om vaccinet emot kikhosta kunde stå för några av de fall av Plötslig Spädbarnsdöd som skedde, men tvärtom har man kunnat visa att fler ovaccinerade än vaccinerade barn dör i PSD.

Brunch



Varje söndag har vi som en liten familjetradition att äta Brunch. Den senaste månaden har de dock blivit varannan månad för man tröttnar lätt på maten då den oftast är exakt samma varje gång. I och för sig så kan jag "offra" mig att gå bara för desserterna mums..