fredag 3 oktober 2008

Kanelbullens dag och baktips på bästa bullarna


Kanelbullens dag imorgon 4/10

Ja imorgon är det kanelbullens dag och jag kommer självklart att baka bullar. Läste en bra artikel i www.aftonbladet.se där de intervjuat Hembakningsrådets Birgitta Nilsson Bergström om varför kanelbullen är en sådan älskad snäcka. Hon gav även tips på bra bakning:

Jag tycker att det bästa med kanelbullen är kletet i mitten. Hur gör man för att få till ordentligt med glurr?
- Det gäller att binda fyllningen i bullen. Ett bra bagartips är att blanda remoncen, det vill säga fyllningen av smör, socker och kanel, tillsammans med lite ströbröd eller mjöl och vatten i en bytta för sig. Man breder denna på den utkavlade degen, rullar ihop hårt, klistrar ihop med lite vatten, skär och gräddar. På detta vis rinner inte fyllningen ut på plåten utan håller sig i bullen där man vill ha den.

Jag tänkte försöka baka kanelbullar på lördag och jag är en ovan bakare. Vad bör jag tänka på?
- Sätt degen genom att ha i jästen i den fingervarma mjölken. Ha i salt, socker, kardemumma och större delen av mjölet. Vanligtvis brukar man ha i det smälta smöret tillsammans med mjölken i början, men du får ett bättre resultat om du låter smöret bli rumsvarmt och klickar i det när du haft i merparten av mjölet istället. På detta vis blir degen inte lika kladdig utan mer medgörlig och du får en saftigare bulle som håller sig bättre.
Så, nu är det bara att sätta igång och baka för imorgon ska vi äta massor av bullar i hela Sverige!

Recept på kanelbullar ca: 40st
KANELBULLAR, ca 40 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk, 3%
lite salt
3/4 - 1 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
14 - 15 dl vetemjöl

Fyllning 1:

150 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 - 2 msk kanel

Fyllning 2:
Marzankräm (täck degen)
Kanel (strö över marzan krämen)
Socker (strö över marzankrämen)

Fylning 3:
Kanel
Florsocker
Vaniljsocker
Smör
(blanda ihop allt och bred över degen)

Har du fler tips på fyllning eller bra baktips maila gärna mig eller lämna ditt svar som kommentar på detta inlägg

Inga kommentarer: